Wortelkanaalbehandelingen
Wanneer de tandzenuw ontstoken of geïnfecteerd is kan een wortelkanaalbehandeling nodig zijn om de tand te redden. Een ontstoken zenuw ontstaat wanneer een gaatje erg diep is of door schade aan een tand door een ongeluk.

Voorkom verdere schade
Bij tandarts Simons bieden we de wortelkanaalbehandeling aan om ervoor te zorgen dat uw tand niet verloren gaat. We verwijderen het geïnfecteerde weefsel, reinigen de tand en vullen het daarna op, zodat de tand weer gezond is en verder geen problemen veroorzaakt. Deze behandeling helpt de pijn te verlichten en zorgt ervoor dat u de tand kunt behouden.
Een wortelkanaalbehandeling is pijnloos en helpt om verdere schade of infectie te voorkomen. We doen ons uiterste best om ervoor te zorgen dat u zich op uw gemak voelt tijdens de behandeling en geven u advies over de nazorg.
Heeft u pijn aan een tand of denkt u dat er iets mis is? Wij helpen u graag verder en kijken welke behandeling het beste voor u is.
Hoe gaat het in zijn werk
Bij Tandartsenpraktijk Simons begrijpen we dat een wortelkanaalbehandeling spannend kan zijn. We nemen de tijd om u op uw gemak te stellen en leggen u stap voor stap uit hoe de behandeling in zijn werk gaat.
Wij zetten de stappen die we nemen bij deze behandelingen voor u op een rij. Neem gerust contact met ons op of maak een afspraak.
Stap 1 – Verwijderen van de geïnfecteerde zenuw
Als de tandpijn wordt veroorzaakt door een infectie of ontsteking in de tandzenuw, zal de tandarts de zenuw weghalen. Dit gebeurt onder verdoving, zodat u geen pijn voelt.
Stap 2 – Reinigen en desinfecteren van het kanaal
Na het verwijderen van de zenuw wordt het binnenste van de tand grondig gereinigd en gedesinfecteerd. Dit zorgt ervoor dat alle bacteriën worden verwijderd.
Stap 3 – Vullen en afsluiten van de tand
Nadat het kanaal is schoongemaakt, wordt het opgevuld met speciaal vulmateriaal om het kanaal af te sluiten. Dit voorkomt dat er weer bacteriën in de tand komen.
Veelgestelde vragen
Wij beantwoorden graag al uw vragen. De veelgestelde vragen hebben we voor u op een rij gezet. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan een kijkje op onze veelgestelde vragen pagina, of neem contact met ons op.
Wat is een wortelkanaalbehandeling?
Een wortelkanaalbehandeling is een tandheelkundige ingreep waarbij het zenuwweefsel in de wortel van een tand wordt verwijderd. Dit wordt gedaan wanneer de tandzenuw ontstoken of geïnfecteerd is, meestal door een diep gaatje of een trauma aan de tand.
Hoe lang duurt een wortelkanaalbehandeling?
De behandeling duurt meestal tussen de 60 en 90 minuten, afhankelijk van de complexiteit van de situatie. Het kan voorkomen dat de behandeling over twee afspraken wordt verdeeld.
Kan een wortelkanaalbehandeling mijn tand redden?
Ja, een wortelkanaalbehandeling kan de tand redden. Het doel is om de ontsteking in de tand weg te halen om zo de tand te behouden. Deze kan dan blijven functioneren als gezonde tand.
Hoe weet ik of ik een wortelkanaalbehandeling nodig heb?
Als u hevige tandpijn heeft, vooral bij het bijten of aanraken van de tand, kan dit een teken zijn dat u een wortelkanaalbehandeling nodig heeft. Andere symptomen zijn langdurige gevoeligheid voor koude of warmte, gezwollen tandvlees of een donkere verkleurde tand. Uw tandarts zal testen uitvoeren en een röntgenfoto maken om de diagnose vast te stellen.
Wat kost een wortelkanaalbehandeling?
De kosten van een wortelkanaalbehandeling variëren afhankelijk van de tand (bijvoorbeeld voortanden of kiezen) en de complexiteit van de behandeling. Voorafgaand aan de behandeling ontvangt u van ons een prijsindicatie. In veel gevallen wordt de behandeling gedeeltelijk vergoed door uw (aanvullende) zorgverzekering.
Bekijk onze behandelingen
Patiënten aan het woord
Benieuwd wat anderen vonden van hun bezoek?