Kunstgebitten
Als u tanden mist, kan een kunstgebit een goede oplossing zijn. Er zijn drie soorten kunstgebitten: volledige kunstgebitten, gedeeltelijke kunstgebitten of frames. Alle drie helpen om uw glimlach en functie van het gebit te herstellen.

Soorten kunstgebitten
Volledig Kunstgebit: Een volledig kunstgebit wordt gebruikt wanneer u al uw tanden mist. Het is een vervanging voor al uw natuurlijke tanden. Het kunstgebit zit stevig op zijn plaats en wordt op de kaak geplaatst zonder dat er nog tanden over zijn. Een volledig kunstgebit wordt op maat gemaakt.
Gedeeltelijk Kunstgebit: Als u maar een paar tanden mist, kan een gedeeltelijk kunstgebit een oplossing zijn. Dit kunstgebit vult de open plekken in uw mond op. Het is een goede manier om de ruimte op te vullen zonder dat u uw andere tanden
Frame prothese: Voor een gedeeltelijk kunstgebit kan ook een frameprothese gemaakt worden. Een frame is een gedeeltelijk kunstgebit waarvan de basis gemaakt is uit metaal. Het metaal zorgt ervoor dat het kunstgebit goed op zijn plaats gehouden wordt tijdens het eten of praten en stevig is. Het frame wordt ontworpen om goed rondom uw eigen tanden en kiezen te passen. Het is bijna niet zichtbaar en heeft hierdoor een natuurlijke uitstraling.
Alle soorten kunstgebitten, worden op maat gemaakt om goed in uw mond te passen, zodat u zich comfortabel voelt en ermee kan functioneren. Uw tandarts helpt u bij het kiezen van het juiste kunstgebit en meet deze voor u aan.
Heeft u vragen of wilt u meer weten over kunstgebitten of frames? Wij helpen u graag verder en geven advies over welke oplossing het beste bij u past.
Reparatie en aanpassing van protheses
Een prothese kan door dagelijks gebruik of onverwachte schade soms gerepareerd of aangepast moeten worden. Of het nu gaat om een klein probleem, zoals een breuk, of het aanpassen van de pasvorm door veranderingen in uw mond, wij staan voor u klaar om het probleem op te lossen. Houd er rekening mee dat u de prothese vaak één dag kwijt kunt zijn wanneer wij deze repareren.
Heeft u een beschadigde prothese of merkt u dat deze niet meer goed past? Neem dan contact met ons op, zodat we u snel kunnen helpen.
Veelgestelde vragen
Wij beantwoorden graag al uw vragen. De veelgestelde vragen hebben we voor u op een rij gezet. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan een kijkje op onze veelgestelde vragen pagina, of neem contact met ons op.
Hoe lang gaat een kunstgebit mee?
De levensduur van een kunstgebit varieert, maar doorgaans gaat het 5 tot 10 jaar mee. Na verloop van tijd kunnen veranderingen in het kaakbot of het tandvlees invloed hebben op de pasvorm, en kan een nieuwe aanpassing of vervanging nodig zijn.
Doet het dragen van een kunstgebit pijn?
Het dragen van een kunstgebit zou geen pijn moeten doen, maar het kan enige tijd duren om eraan te wennen. In het begin kunt u wat irritatie of drukplekken ervaren, maar deze kunnen vaak verholpen worden door door de tandarts.
Moet ik mijn kunstgebit elke dag uitnemen?
Ja. Het is belangrijk om uw kunstgebit elke nacht uit te doen om uw mond het tandvlees onder het kunstgebit rust te geven en te laten luchten. Hierdoor voorkomen we irritaties of mogelijke schimmelinfecties.
Tegenwoordig is het advies om ze droog te bewaren dus dat stukje over reinigingsoplossing of water weghalen.
Hoe moet ik mijn kunstgebit schoonmaken?
Een kunstgebit moet dagelijks worden schoongemaakt om ophoping van voedselresten en bacteriën te voorkomen. Gebruik een speciale kunstgebitborstel en een zachte zeep. Vermijd gewone tandpasta, omdat deze te abrasief kan zijn en het kunstgebit kan beschadigen.
Laat uw kunstgebit 2 keer per week weken in water met azijn om tandsteen zacht te maken. Zo kunt u dit gemakkelijk weg poetsen.
Kan ik alles eten met een kunstgebit?
Hoewel u met een kunstgebit veel van de dingen die u normaal eet, kunt blijven genieten, kan het in het begin moeilijk zijn om harde of kleverige voedingsmiddelen te eten.
Het is belangrijk om langzaam te wennen aan uw kunstgebit en in de beginfase zachter voedsel te kiezen. Hard eten zal over het algemeen in kleine stukjes gesneden moeten worden om te kunnen eten met een kunstgebit.
Bekijk onze behandelingen
Patiënten aan het woord
Benieuwd wat anderen vonden van hun bezoek?