Gezond tandvlees begint bij jezelf: voorkom ontstoken tandvlees
Veel mensen denken bij een gezonde mooie lach meteen aan witte tanden, een frisse adem en geen gaatjes. Maar achter een stralende lach schuilt iets veel belangrijkers: Gezond tandvlees. Tandvleesproblemen worden vaak onderschat, terwijl ze op de lange termijn grote gevolgen kunnen hebben voor je mondgezondheid en je algehele gezondheid.
Gezond tandvlees en tandvleesproblemen
Gezond tandvlees is roze van kleur, ligt strak om je tanden en bloed niet bij het poetsen of ragen. Herken je bovenstaande kenmerken? Dan ben je waarschijnlijk goed bezig!
Problemen aan het tandvlees herken je aan:
- Rood en gezwollen tandvlees
- Bloedend tandvlees bij het poetsen of reinigen tussen de tanden
- Een vieze smaak of slechte adem
Tandvleesproblemen ontstaan door plaque: dit is een laagje bacteriën dat zich voortdurend vormt op je tanden, vooral langs de rand van het tandvlees. Als plaque niet goed verwijderd wordt, wordt dit onder invloed van speeksel omgezet in tandsteen. De bacteriën in deze laagjes veroorzaken ontstekingen in het tandvlees.
Ontstoken tandvlees begint meestal onschuldig, met roder, bloedend tandvlees. We noemen dit gingivitis. Als gingivitis niet goed aangepakt wordt kan de ontsteking van je tandvlees zich gaan uitbreiden en het onderliggende kaakbot aantasten. Dit noemen we parodontitis.
Wat kun je zelf doen om ontstoken tandvlees te voorkomen?
Het goed verzorgen van je mond is de eerste stap naar het krijgen van gezond tandvlees. Met deze gewoontes kom je al een heel eind.
- Goed en regelmatig poetsen
Poets twee keer per dag twee minuten met, bij voorkeur, een elektrische tandenborstel. Neem de tandvleesrand goed mee en poets minstens twee minuten per keer. - Dagelijks reinigen tussen de tanden
Met alleen poetsen verwijder je maar 60% van alle tandplaque in de mond. De overige 40% van de plaque zit tussen je tanden. Gebruik daarom dagelijks ragers, stokers of flossdraad om dit ook te verwijderen. - Let op de signalen
Heb je last van bloedend tandvlees tijdens het poetsen of ragen? Dan komt dit vaak niet door te hard poetsen of ragen. Meestal is dit een teken van ontstoken tandvlees. Als je regelmatig goed poetst en tussen de tanden schoon maakt verdwijnt het bloeden binnen een paar dagen. Blijft het bloeden toch aanhouden? Dan is het verstandig om een afspraak te maken bij je tandarts of mondhygiënist. - Gezonde leefstijl
Roken, stress of ongezonde voeding hebben allemaal invloed op de gezondheid van het tandvlees. Gezonde keuzes helpen ook je mondgezondheid vooruit.
Wist je dat: Tandvleesproblemen niet alleen een lokaal probleem zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat parodontitis (ontstoken tandvlees dat het kaakbot aantast) gelinkt is aan hart- en vaatziektes, diabetes en zelfs vroeggeboortes. Gezond tandvlees draagt dus ook bij aan een gezond lichaam.
Hoe controleert een tandarts of mondhygiënist het tandvlees?
De tandarts en/of mondhygiënist controleert het tandvlees en geeft deze een score, de PPS. Dit doen ze door de ruimte tussen de tanden en het tandvlees (de pockets) op te meten. De PPS score loopt van 1 (pockets tot 3 mm) tot 3 (pockets >6mm).
Een PPS score van 1 betekent niet gelijk dat het tandvlees gezond is, tijdens het meten wordt er ook gekeken naar de kleur van het tandvlees, de aanwezigheid van plaque en tandsteen en of het tandvlees bloedt. Aan de hand van de bevindingen wordt de volgende stap bepaald. Als er diepe pockets zijn, is er vaak ook meer tandsteen aanwezig onder het tandvlees wat gepaard gaat met ontstoken tandvlees. In de meeste gevallen zijn er dan één of meerdere uitgebreide behandeling(en) bij de mondhygiënist nodig om ervan af te komen. Het advies is om afhankelijk van de mate van ontsteking het gebit 1 tot 4 keer per jaar te laten reinigen.
Wat wordt er gedaan tijdens een professionele gebitsreiniging?
Tijdens een professionele gebitsreiniging wordt het tandsteen en de tandplaque verwijderd. Dit doen we door met een ultrasone scaler. Met dit apparaat kunnen we net onder de rand van het tandvlees komen om zo de opgehoopte tandsteen en plaque weg te trillen. Hierna worden de tanden gepolijst, dit kan met speciale tandpasta en een draaiende borstel of met water, lucht en poeder (de airflow). Met het polijsten van de tanden halen we plaque en verkleuringen weg en maken we de tanden weer glad. Door het glad maken van de tanden ontstaat er minder makkelijk nieuw tandsteen. Indien nodig krijg je nog instructies zodat je thuis goed aan de slag kan.
Tot slot
Tandvlees problemen ontstaan vaak ongemerkt, maar de gevolgen kunnen groot zijn. Door thuis goed te poetsen en regelmatig professionele gebitsreiniging te laten uitvoeren, houd je je tandvlees gezond, je gebit sterk en je glimlach stralend.
Ben je bang dat je last hebt van ontstoken tandvlees? Of wil je gewoon weten hoe het ervoor staat? Je bent van harte welkom bij ons in de praktijk voor een controle en reiniging. Bel ons gerust voor een afspraak.
In deze blog lees je waarom goede mondhygiëne en regelmatige professionele gebitsreiniging zo belangrijk zijn om je tandvleesproblemen te voorkomen of op tijd aan te pakken.